KAAP

James Bachelor is één van de voornaamste jonge Australische choreografen. Hij studeert af in Fine Arts (Dance) aan Victorian College of the Arts in 2012. Zijn artistiek werk kenmerkt zich door een visuele helderheid, ruimtelijke gevoeligheid en een ritmische speelsheid. Hij combineert dans met andere media zoals film, muziek of beeldhouwkunst. In zijn creaties zoekt hij naar dialoog, samenwerking en uitwisseling van dans met andere gemeenschappen of disciplines.

In 2016 is hij artist in residence tijdens een tweemaandelijkse expeditie naar Antarctica. Sinds deze ervaring gaat zijn bijzondere aandacht uit naar het snijvlak van kunst en wetenschap.

De afgelopen vijf jaren creëert hij in Australië verschillende choreografieën waaronder Redshift voor Chunky Move, Deepspace voor Dance Massive, Island voor Dancehouse, Metasystems en Inhabited Geometries voor Keir Choreographic Award en Smooth Translation voor National Portrait Gallery of Australia.

Zijn internationaal werk wordt vooral getoond in Europa en Azië. Als danser is hij te zien in creaties van internationaal bekende choreografen zoals Iván Pérez, Anouk van Dijk (Chunky Move), Antony Hamilton, Prue Lang, Stephanie Lake en Sue Healey.